piektdiena, 2017. gada 6. oktobris

Sv. Franciska daži raksti sv. Klārai.

Sv. Franciska  daži raksti sv. Klārai.
 
 Šodien es gribu padalīties ar Jums ar manu prieku, kas nāk no svētā Franciska "Rakstu" tulkošanas. Kaut gan pēdējā laikā nekas jauns netika pārtulkots, bet izdevās drusciņ uzlabot tekstus jau pārtulkotus.

Tulkojot "Rakstus" cilvēks gribot negribot, bet pārcelas uz šiem laikiem, uz 13. gadsimtu, kur visus dokumentus vajadzēja rakstīt latiņu valodā un lēnītēm parādījās raksti "tautas valodā", protams, nē dokumentos, bet citos tekstos.

Pirms brīža laboju dažus īsus tekstus, kurus Francisks uzrakstīja sv. Klārai. Es tos šeit tagad nepublicēšu, jo protams, ceļš ir tālš un jāiet uz priekšu maziem soļiem. Bet nevaru nedalīties ar šo lielu prieku, tāpēc būs daži mazi fragmentiņi.

Sv. Klāra mācījās no Franciska sekot Jēzum Kristum un visu laiku Svētais no Asīzes un viņa brāļi rūpējās par sv. Klāru un viņas klostermāsām. Br. Francisks kādā īsā vēstulē rakstīja Klārai un atgādināja šo lielo aicinajumu, kuru māsas klarisses saņēma no Dieva, jo:
 
"...salaulājušas Svētajam Garam, izvēlējot dzīvi pēc svētā Evaņģēlija pilnības"
 
Tāpēc arī viens mazs atgādinājums mums, lai mēs tad, kad gatavojamies lasīt Svētos Rakstus,  palūgtos sākumā uz Svēto Garu, lai Viņš palīdzētu labāk dzīvot pēc "svētā Evaņģēlija pilnības".
 
Citā vēstulē Francisks raksta Klārai un viņas māsām un atgādina par šīs konsekrētās dzīves formas pērli. Kas ir šī pērle? Viņš raksta:
  
"lai jūs vienmēr dzīvotu tajā vissvētākajā dzīvē un nabadzībā".

 Kas ir šī vissvētākā dzīve?

Un vēl pēdējais fragments no dziesmas, kuru Francisks uzrakstīja Klārai un viņas māsām "tautas valodā". Tas ir fragments, kas, manuprāt, labi parādīs nabadzīgas dzīves vienkāršību, kura nemeklē kādas speciālas formas, lai īsos vārdos pateiktu vai izdziedātu to, kas vissvarīgākais:

"Neskatieties uz dzīvi, kas ārā,
jo labāka ir dzīve no gara".


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru