trešdiena, 2017. gada 25. oktobris

Klusāks laiks.

Klusāks laiks.

Rožukroņa mēnesī iegājām lielākā klusumā, iekšējā klusumā. Tas attiecās uz tiem, kuri atrada laiku, lai katru dienu pašiem vai baznīcā kopā ar citiem pirms Mises skaitītu rožukroni.

Baznīcā ir labas lielas un mazas tradīcijas. Viena no tādām mazām, bet labi iesakņotām tradicijām, ir šis rožukroņa mēnesis. Tāpēc ka viena tradicija ir saistīta ar citām, tad pietiek paskatīties drusciņ uz priekšu un redzēsim, ka novembrī mēs lūgsimies par mirušiem, par mūsu brāļiem un māsām Kristū, kuri atrodas šķīstītavā un viņiem ir vajadzīga lūgšana.

Tad mēs redzam, ka arī nākamais mēnesis ir rožukroņa mēnesis. Es atceros, ka ir draudzes, kurās oktobrī rožukroni skaita Vissvētākā Sakramenta adorācijas laikā, vai bija tādas draudzes, bet cilvēki mirst, jauniešu nav un dažiem cilvēkiem paliek rožukronis un svētā Mise jau bez sprediķa.

Rožukronis kā meditatīva lūgšana ieved arī nākamā laikā, tas ir Adventa laikā, kas arī ir kluss laiks, jo mēs gatavojamies Kristus dzimšanas svētkiem un Kristus otreizējai atnākšanai. Ir tādas draudzes, kur ir rorates, roratmises, ne tikai pēc nosaukuma, bet ar visām dziesmām, dievkalpojumu, svecēm un speciāli sagatavotiem lampioniem. Un pēc sv. Mises - no rīta vai vakarā - cilvēku upītes iet uz mājām nesdami svecītes, kuras deg un rāda silto gaismu.

Šie stāsti ir arvien vairāk kā no citas pasaules, jo tagad pilna brīvība un dari ko gribi, kluss laiks nevienam vairs nav vajadzīgs, bet daudziem baznīcas vajadzīgas kā muzeji vai koncertzāles. Un tā izskaļosim visu, kas vēl palika no ticības, no mazām tradicijām, iejūtīsimies savās dvēselēs, lai būtu forši lai šīs svecītes līksmi degtu baznīcās koncertu laikā, lai arī mūsu emocijas varētu aizdegties, jo kam vēl Jēzus ir vajadzīgs? Kas pievērš Viņam uzmanību baznīcā? Vai Viņam ir kādas citas tiesības, kā tikai klusēt? Vai ir kaut kas svarīgākais, nekā MĒS, nekā ES, jo man vajag jūsties labi un arvien labāk, un arvien labāk. Jā jā, pat pēc sv. Komūnijas taču - vai kāds dzied Jēzum Kristum par godu? Vai tikai sev: es jūtos labi..., es jūtos forši... - Jā jā, kāds vecs cilvēks jautā otram jaunajam pēc Mises: kā tu jūties, ka tu pārdzīvoji, vai tu sasniedzi šo LABSAJŪTAS efektu?

Kungs, apžēlojies... Kungs, palīdz...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru