svētdiena, 2017. gada 10. decembris

Kurā vietā ir jālabo savs dzīves ceļš?

Kurā vietā ir jālabo savs dzīves ceļš?

Jau no senseniem laikiem, vismaz no jaunības, es atceros tādus vārdus, ka cilvēka dzīvē ir jābūt viens galvenais mērķis. Un visi citi mazākie mērķi, piemēram mērķi, kuri sasniedzami īsākā laikā, vai mērķi, kuri nav tik svarīgi un pat tad, kad cilvēks to nesasniegs, nebūs nekādas traģēdijas - vienkārši mēs nevaram sasniegt visu, ko saplānojām.

Protams, ka šiem mērķiem - kā mums, jauniešiem, kādreiz skaidroja dominikāņu tēvs, jābūt ar tādu pašu vai vismaz līdzīgu virzienu. Pretēji, ja cilvēks redz, ka kāds mērķis iet pretējā virzienā, vai vismaz neiet uz priekšu, bet uz labo vai kreiso pusi, var mierīgi šo mērķi atstāt, jo traucētu sasniegt galveno mērķi. Jo šis mērķis obligāti ir jāsasniedz.

Šeit labi ir atgādināt patiesību, ka cilvēks nedzīvo viens pats, bet kopienā, jo Baznīca ir kopienu Kopiena. Tāpēc ir vajadzīga katram konkrētam cilvēkam palīdzība no Baznīcas puses. Un tā palīdzība ir, vajag tikai drusciņ pameklēt. Jo, kā ir pieņemts piem. Neokatehumenālajā Ceļā, vajadzīga ir kopiena, Svētie Raksti un liturģija. Vai man, tev, mums ir visi šie elementi? Jo, lai sasniegtu galveno mērķi ar vislabākiem rezultātiem, ir jāpiedalās šajās dāvānās un jāienes dāvanas no savas puses.

To, kas jau bija cilvēka dzīves ceļā, nevar mainīt, jo laiks skrien uz priekšu. Bet ļoti svarīgi ir darīt bieži sirdsapziņas izmeklēšanu, kā arī jālabo sirdsapziņa, lai vienkārši tā būtu labā, jo tādā situācijā cilvēks labāk ieklausīsies Dieva balsī. Jāpaskatās, kā izskatās ceļš manī, tieši tā. Kā Dievs runā uz mani, kā šīs informācijas, šīs domas ieiet manī, pa kādu ceļu, kāds ir šis ceļš? Vai mēs to zinām? Vai mēs redzam vājus punktus, vājas vietas mūsos, lai kaut ko uzlabotu un tā lai pieņemtu Dieva vārdu un lai šis vārds nestu mūsos daudz labo augļu?

Jo piemēram, mēs dzirdam Svētos Rakstus, kurus kāds lasa. Ko tas nozīmē - dzirdēt? Kurā vietā šis vārds ir manī? Bet klausīties nozīmē kaut ko citu un daudz vairāk, nekā dzirdēt. Tad kur manī ir šis vārds, ka es varu pateikt, ka es klausos? Ar šo konkrēto vārdu saistīti ir kādi attēli, kas bagātina šo domu vai domas - kurā vietā manī ir šie attēli un kādi tie ir? Nākama lieta - obligāti jāmeklē patiesība, kādu patiesību nes šis vārds, kādi citi fragmenti no Svētiem Rakstiem stāsta par līdzīgām lietām, kādas citas patiesības, piemēram tīcības patiesības - kuras es iepriekš sapratu, pieņēmu un dzīvoju pēc tām - attiecās uz šo vārdu. To visu, meklējot patiesību, man jāpārdomā manā garā - Dieva priekšā - lūgšanas laikā. Un tālāk, kad atradu patiesību, kā es brīvā gribā un ar Dieva mīlestības palīdzību varu šo patiesību ieviest dzīvē, ļoti konkrēti. Jā, jā, nepietiek pateikt: "Es būšu labāks", nepietiek.

Lūk, tādas dažas domas... Kāds bija šodienas vārds?

"Saucēja balss tuksnesī: gatavojiet Kunga ceļu, dariet taisnas Viņa takas!"

Lūgsimies un pie darba.

Bet rīt:
 
"Cilvēka Dēlam ir vara virs zemes piedot grēkus".

Būs ko pārdomāt - arī kā sagatavošanu visam tam, kam aicina mūs Dievs Adventa laikā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru