sestdiena, 2015. gada 31. janvāris

Kunga Eņģelis - lūgšana par mirušiem?
    Parasti pēc sv. Mises tauta dzied lūgšanu Kunga Eņģelis. Kādreiz kādi aizmirsa un citi viņiem jautāja: Kāpēc jūs nedziedājāt 'Kunga Eņģeli'? Taču tā bija Mise par mirušiem.
    Rodas jautājums: Vai šī lūgšana ir par mirušiem? Kādi bija sākumi? No kurienes ir šī lūgšana?
    Es personīgi neatradu nekādu informāciju, kas precīzētu lūgšanas sākuma datumu. Bet pirms kādiem divdesmit gadiem kapucīnu tēvs, kas universitātē strādā kā vēsturnieks, teica, ka šī lūgšana ir Baznīcā kopš svētā Franciska no Asīzes laikiem. Šis svētais, staigādams pa svētvietām Palestīnē, katru dienu dzirdēja musulmaņu garīdznieku saucienus uz lūgšanu, kuri bija dziedāti no rīta, pusdienas laikā un vakarpusē. Kādā savā tekstā sv. Francisks pat pieminēja to, ka vajadzētu no rīta, pusdienas laikā un vakarpusē aicināt cilvēkus lūgties tādā veidā, ka priesteris vai kāds cits no baznīcas torņa dziedātu kādu lūgšanu. Visi tajā pašā laikā slavētu Dievu. Tika pieņemta forma, ka tajos laikos skan zvani, bet ļaudis dzied vai skaita Kunga Eņģeli.
    Tad mes redzam, ka šī lūgšana nav konkrēti par mirušiem. Tā ir slavas lūgšana, lai atdotu Dievam godu un lai pateiktos Viņam par Iemiesošanās dāvanu un arī par Dieva Māti, kura mūs mācā ticību.
    Tā es to atceros un es būtu ļoti pateicīgs, ja kāds no lasītājiem uzlabotu šo ziņu urakstīdams piemēram komentāru.
    Tad šī lūgšana ir saistīta ar mūsu dzīves ritmu katrā dienā, bet arī ļoti skaisti, ja cilvēki ar šo lūgšanu palīdz dvēselēm šķīstītavā, tas ir tiem mirušem, kuriem mūsu lūgšana ir ļoti vajadzīga.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru