otrdiena, 2014. gada 7. oktobris

Lai tu būtu auksts vai karsts!
    Šie vārdi ir no svētā Jāņa Atklāsmes grāmatas (3, 15), kura ir Jaunās Derības pēdēja grāmata. Jēzus, Kas tajā vietā sevi sauc vārdā Āmen, sūta šos vārdus kādam konkrētam cilvēkam, bet arī mums, jo visi svētie Raksti tika uzrakstīti mums. Jēzus aicina, pat vairāk, dod pavēli, lai cilvēks būtu dedzīgs. Un šodien dažus vārdus būs par dedzību.
    Šodienas pirmajā lasījumā lasām, kā sv. Pāvils stāsta pats par sevi, ka gribēja iznīcināt Dieva Baznīcu: būdams ļoti dedzīgs savu tēvu tradīciju aizstāvis. Bet notika, ka Dievs Pāvilu aicināja ar savu žēlastību. Un lasījuma beigās lasām, ka kristieši, kuri dzirdēja, ka Pāvils atgriezās un sludina ticību, ko citkārt bija apkarojis, šie kristieši manis dēļ slavēja Dievu.
    Šeit augšā redzam divas dedzības, divas dedzības viena cilvēka dzīvē. Pirmajā dedzībā neatļauj citiem domāt, ticēt un darīt citādāk, nekā viņš domā, tic un dara. Savā dedzībā bija gatavs nodot cilvēku nāvei. Bet ir otrā dedzība, otrā - ne tādā nozīmē, ka vēlāk, bet ka pavisam cita. Lūk otrā dedzība sākās tad, kad Pāvilu satika Jēzus. Un vienā mirklī viss mainījās. Jo otrajā dedzībā Pāvils sludināja Dieva domas, Dieva domas, jo tas izpildījās cilvēku acu priekšā, kā pestīšanas vēsture. Pēdējie laiki sākās, jo Jēzus augšāmcēlās un Debesu Valstības Durvis ir vaļā.
    Evaņģēlija fragmentā arī ir divas dedzības. Citādāk ir dedzīga Marta, citādāk Marija. Marta nopūlējās ar dažādiem pakalpojumiem, kā ir pieņemts, kad mājās ir ciemiņš. Viņa to dara dedzīgi un arī dedzīgi aicina savu māsu, lai tā darītu tāpat. Bet tagad Jēzus aicina Martu un skaidro abām māsām, kā ir cita dedzība, dedzība, kas balstās uz vienotības ar Jēzu: tikai viena [lieta] ir nepieciešama. Marija izvēlējās sev labāko daļu, kas viņai netiks atņemta.
    Ja drīkst tā pateikt, cilvēks, kas nesatikas ar Jēzu (tā ir vienmēr Dieva dāvana, bet arī ļoti atkarīga no mūsu sirdsapziņas, no mūsu līdzdarbošanos ar Dievu ikdienīšķajā dzīvē), var būt dedzīgs ar šo pirmo dedzību. Un tas ir ļoti labi, lai tikai citiem nedarītu pāri. Vai cilvēks bez nekādas dedzības, remdens, kļūs dedzīgs, kad satiksies ar Jēzu? Kā Jūs domājat?
    Lai Dieva Māte, Rožukroņa Karaliene, caur šo skaisto lūgšanas veidu stiprina Jūsu dedzību Evaņģēlija sludināšanā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru