sestdiena, 2018. gada 10. februāris

Pamācības

Pamācības

Pagājušajā gadā es tulkoju svētā Franciska Rakstus. Starp tiem sevišķa vieta ir Pamācībām. Izņemot vienu garāko (pirmo) un Patieso prieku, visas pamācības ir ļoti īsas. Un vēl viena lieta tās raksturo: ikkatrā sv. Francisks īsi raksta uz vienu tēmu. Un vēl viens elements, kuru vajadzētu pieminēt. Francisks cenšas ar šiem īsiem vienkāršiem vārdiem, kuri parasti ņemti no Evaņģēlija, parādīt saviem brāļiem patiesību.

Tas, kas raksturo pamācības, ir ne tikai īsa forma, bet arī forma ņemta no Bībeles: ...mūsu priekšā ir divi ceļi: dzīvības ceļš un nāves ceļš... Dievs grib, lai mēs vienmēr ietu dzīvības ceļu. Un šajā Dieva pedagoģijā atrodas arī svētā Franciska pamācības - lai cilvēks redzētu, ar ko raksturojas šie ceļi, un lai pieņemtu dzīvības ceļu, bet lai atmestu nāves ceļu.

Pamācības eksistē ne tikai kā raksts Pamācības, bet arī ļoti konkrēti kapucīnu dzīvē. Jo pamācības kā tādas ir nepieciešama nemitīgās formācijas zīme un elements. Var pateikt, un tā nebūs nekāda kļūda, ka pamācības ir vislābākas zāles, kādas brālis var dot brālim, mīlestībā un patiesībā. Lielas kļūdas mūka dzīvē notiktu un attīstītos, ja viņš nepieņemtu pamācības no sava brāļa. Jo mūka dzīves īpatnība (vai īpašība?) ir gandarīt par grēkiem, kā arī katru dienu atgriezties. Kopiena nav mierīgo cilvēku siltā putra, bet, teiksim, dārzs saulainā un lietainā vasarā, ar auglīgu zemi, kur viss aug, arī var parādīties nezāles, priekš kuriem brālīgā pamācība ir vienkārši nežēlīga un mēģina izraut nezāles ar saknēm.

Veidosim savās kopienās un lūgšanas grupās šo skaisto, brīžiem grūto, bet vienlaikus nepieciešamo brāļu un māsu svētuma ceļā formu, un vienmēr pieņemsim ar pateicību ikkatru pamācību.

Bet sv. Franciska pamācības ir šeit (viss Rakstu teksts atrodas pie specialista, bet šeit var palasīt manā vienkāršā tulkojumā):

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru