otrdiena, 2018. gada 27. februāris

Lielais Gavēnis 14.

Lielais Gavēnis 14.

Es šodien no rīta domāju par lasījumiem, kuri tiek lasīti tieši šodien svētajā Misē. Kādus Rakstu zinātājus un farizejus šodien satikšu? Bet diena pārgāja līdz vakaram, kad svētajā Misē bija gandrīz desmit priesteru, starp tiem viens bīskaps. Tad, lūk, farizeju nebija, bet daži profesori bija. Par farizejiem tomēr bija runa. Bīskaps Edvards pieminēja faktu, kā bīskaps Vilhelms Ņukšs, kas nomira tieši pirms 25 gadiem, bija vajāts. Vajāja viņu tie, kuri komunistiskos laikos gribēja ieviest komunistisko taisnību. Tad bīskaps Vilhelms Ņukšs taisnīgs bija Dieva priekšā, bet šiem farizejiem nesekoja.

Nu, bet pirmais lasījums? Kā šo vārdu var ieviest dzīvē? Kā? Tūlīt mēģināsim paskaidrot.

Mums ir Lielais Gavēnis. Katrs, es ceru, kaut ko nolēma. Katrs grib atgriezties. Vajag atgriezties tā, lai redzētu atgriešanās augļus. Un par to runa pirmais lasījums. Varbūt daudzi, vai pat visi, dzirdēja par tādu principu garīgajā dzīvē, sevišķi attiecībā uz nabadzību, uz manu piesaistīšanos materiālām lietām: nevis visu nopirkt, kas atļauts, bet vismazāk no tā, kas nepieciešams. Tagad sākšu skaidrot, lūdzu uzmanību.

Nesen tika izdota grāmata par kādu mazo kukainīti, kas saucas poliski un latiņiski Czerwiec polski (POROPHYROPHORA POLONICA L). Gadsimtiem ilgi cilvēki viņu lasīja jūnijā (poliski "czerwiec"), speciāli gatavoja transportam, pārdeva un ražoja vislabāko sarkano krāsu audumu krāsošanai. Tā bija vislabāka sarkana krāsa un protams visdārgāka (vairāk var palasīt šeit). Laikam viss jau ir skaidrs. Pirmajā lasījumā bija runa par audumu krāsošanu, par dārgām, sarkanām drēbēm. Autors salīdzina to ar cilvēku grēkiem, ar cilvēku grēcīgumu. Tas protams nenozīmē, ka drīkst staigāt tikai nekrāsotās drēbēs. Bet vajadzētu tā paskatīties uz savu dzīvi, lai ieraudzītu, kas "krāso" manus darbus, vārdus, manas domas, ka tur pazūd nevainība, šķīstība, mērenība, taisnīgums, mīlestība, pazemība, prieks. Jāatgriežas, tas nozīmē šeit - neļaut "krāsot" ar grēkiem to, kas ir no Dieva un jau ir labs un skaists. Tieši par to, par tikumu attīstību ir jārūpējas, par Dieva gribas pildīšanu jārūpējas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru