piektdiena, 2017. gada 18. augusts

Kāpēc "paradīzē" nav sv. Mises?

Es šodien pasvētīju divas mājas kādā skaistā "dārzu pilsēta", kur cilvēki dzīvo mierīgi kā "paradīzē". Tādu dārzu pilsētu ir daudz, sevišķi pie Rīgas un pie citām lielpilsētām. Pirms vairākiem gadiem es redzēju mēģinājumus sākt svinēt Euharistiju netālu no vienas no šīm pilsētām. Pēc pāris gadiem vajadzēja pārtraukt, jo neizdevas atrast vietu pašā "paradīzē", bet tur, kur tika svinēta sv. Mise, bija smuki sagatavota kapela, bet cilvēku nebija.
Bija vēl citi mēģinājumi. Vienā pilsētiņā daži cilvēki nomira, kāds aizgāja pensijā, tika zaudēta vieta, kur tika svinēta sv. Mise un tur vairs nav sv. Mises, jo nav cilvēku, kuri to organizētu un gandrīz pavisam nav ticīgo cilvēku. Palika tur vēl kapusvētki. Es biju, redzēju un nebrīnīšos, ja nākamā gadā vairs nebūs. Atbilde viena: nav cilvēku.
Bija mēģinājumi vēl citās "paradīzēs" svinēt sv. Misi, pat bija viena sv. Mise. Un viss. Kāpēc nav turpinājuma? Tūlīt atbildēšu.
Kad pasvētīju mājas, kāda cien. kundze izteica vēlmi, ka staigās pa šo "paradīzi" un meklēs katoļus. Jo cilvēki, kaut gan gadiem ilgi dzīvo netālu viens no otra, tomēr nepazīst viens otru. Varbūt pēc mēnešiem parādīsies iespēja svinēt šajā "paradīzē" Euharistiju? Pagaidīsim. Labi, ka ir cilvēki, kuri nepadodas un kaut ko dara.
Nu bet kāpēc "paradīzē" nav sv. Mises? Laiks atbildēt uz šo jautājumu.
Šodien lasīju drusciņ par Trešo Ordeni, par franciskāniem, kuri dzīvo pasaulē, gan ģimenēs, gan atsevišķi, tie ir laji, bet arī garīdznieki, kuri pildot visus savus pienākumus draudzēs, mīl sv. Francisku no Asīzes un seko Jēzum Kristum pēc Nabadzīgā piemēra. Un lūk Trešā Ordeņa dokumentos viena no trijām vissvarīgākajām lietām ir... vienotība. Brāļi un māsas Kristū veido vienotību, veido kopienu, viņiem ir viena katoliskā ticība un viens garīgums. Tagad par to nerakstīšu. Es to pieminēju tāpēc, lai parādītu vienotības nepieciešamību. Vienotību nebūvē, kad runā par laiku. Vienotība ir vienīgi patiesībā. Un vēlreiz atnācām līdz šim punktam, kur ir uzrakstīts: jaunā evaņģēlizācija, atgriešanās pie Dieva un dzīve Baznīcā.
Tad parādas nākamais jautājums: "Kur ir misionāri?"

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru