svētdiena, 2017. gada 19. novembris

Svētā Mise ir vienotības zīme.

Svētā Mise ir vienotības zīme.

Svētā Franciska laikos vēl nebija koncelebras. Tas nozīmē, ka svēto Misi svinēja viens priesteris. Katrs cits priesteris tajā pašā laikā svinēja pie citiem altāriem baznīcā vai kādā kapelā. Tāpēc vecās baznīcās ir vismaz daži altāri. Tikai pavisam nesen, pēc Vatikāna II Koncila sākās koncelebra, kurā piedalās vairāki priesteri.

Svētam Franciskam ļoti pie sirds bija tas, ka Euharistija ir Baznīcas vienotības zīme. Tāpēc viņš aicināja savus brāļus Ordenī, kuri bija priesteri, lai piekristu tam, ka katrā franciskāņu kopienā būtu tikai viena Euharistija dienā, viena priestera svinēta, un tajā piedalīsies visi brāļi, laji un priesteri, visa kopiena.

Un šeit es ievietošu nākamo fragmentu no vēstules visam ordenim, tieši par šīm lietām:

"Tāpēc es brīdinu un pamudinu Kungā, lai visās vietās, kurās brāļi paliek, viņi svinētu tikai vienu Misi dienā, pēc svētās Baznīcas priekšrakstiem. Ja tomēr [šajā] vietā būtu vairāki priesteri, lai viens mīlestības dēļ būtu apmierināts piedalīties otrā priestera svinētajā Misē; jo Kungs Jēzus Kristus piepilda klātesošos un neklātesošos, kuri ir tā cienīgi. Kaut gan Viņš ir redzams daudzos locekļos, tomēr Viņš paliek neredzamais un necieš nekādu zaudējumu, bet viens visur - kā Viņam patīk - darbojas ar Kungu Dievu Tēvu un Svēto Garu Iepriecinātāju mūžīgi mūžos. Amen".

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru