otrdiena, 2017. gada 14. novembris

sv. Francisks, vēstules, VĒSTULE MINISTRAM


VĒSTULE MINISTRAM

1 Brālim N., ministram, lai Kungs tevi svētī (sal. Skaitļu 6,24a). 2 Es tev saku, tā kā es varu, par tavas dvēseles lietām, ka viss, kas tev traucē mīlēt Kungu Dievu, un jebkurš [cilvēks] tev taisītu šķēršļus - vai brāļi vai citi, un ja tevi sistu, viss jāpieņem kā žēlastību. 3 Un to vēlies, nevis ko citu. 4 Un tas lai tev ir par patiesu paklausību Kungam Dievam un man, jo es droši zinu, ka tā ir patiesa paklausība. 5 Un mīli tos, kuri tev dara [tādas lietas]. 6 Un nevēlies ko citu no viņiem, kā tikai to, ko Kungs tev dos. 7 Un tajā mīli viņus; un nevēlies, lai viņi būtu labākie kristieši. 8 Un tas lai tev ir [vērtīgāks], nekā [dzīve] eremā. 9 Un tajā es vēlos pazīt, vai tu mīli Kungu un mani, Viņa un tavu kalpu, ja tu to darīsi, proti, ka nebūtu tāda brāļa pasaulē, kurš sagrēkotu, pat vissmagāk varētu sagrēkot, un, pēc tam [satiktos ar tevi], nekad neaizietu bez tavas žēlsirdības, ja viņš meklētu žēlsirdību. 10 Un ja viņš nemeklētu žēlsirdību, tu pajautā viņam, vai viņš grib žēlsirdību. 11 Un ja viņš vēlāk tūkstoš reizes sagrēkotu tavu acu priekšā, mīli viņu vairāk nekā mani, tāpēc, lai viņu vilktu pie Kunga; un vienmēr esi tādiem žēlsirdīgs. 12 Un to pasludini gvardiāniem, kad tu varēsi, ka tu personīgi esi nolēmis tā darīt.

13 No visām nodaļām, kuras ir regulā, un kuras runā par nāvīgiem grēkiem, Vasarsvētku kapitulā ar Dieva palīdzību un ar brāļu padomu sagatavosim tādu nodaļu: 14 Ja kāds no brāļiem, ienaidnieka pamudināts, nāvīgi sagrēkoja, viņam - pēc paklausības - jādodas pie sava gvardiāna. 15 Un visi brāļi, kuri zin par viņa grēku, lai viņu neapkauno un neaprunā, bet lai parāda viņam lielo žēlsirdību un tur noslēpumā daudzus sava brāļa grēkus; jo veseliem nav vajadzīgs ārsts, bet gan slimiem (sal. Mt 9,12). 16 Līdzīgi pēc paklausības viņš jāsūta pie sava priekšnieka kopā ar biedru. 17 Un šis priekšnieks lai žēlsirdīgi attiecas pret viņu, kā pats gribētu, ka pret viņu attiektos, ja viņš būtu līdzīgā situācijā. 18 Un ja viņš kristu citā ikdienišķā grēkā, lai izsūdz to savam brālim priesterim. 19 Bet ja tur nebūtu priestera, lai viņš izsūdz [grēku] savam brālim, līdz [neatradīs] priesteri, kurš viņam kanoniski [piedos grēku], kā jau bija teikts. 20 Un lai šiem [brāļiem] nebūtu varas dot citu gandarīšanu, kā tikai to: Ej un negrēko vairs (sal. Jņ 8,11).

21 Šī vēstule, lai labāk to ievērotu, lai ir tev līdzi līdz Vasarsvētkiem; tur [kapitulā] tu būsi kopā ar saviem brāļiem. 22 Un šo lietu un visas citas lietas, par kurām regulā ir pārāk maz, ar Kunga Dieva palīdzību, pacentieties piepildīt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru