sestdiena, 2014. gada 18. oktobris

Pāvesta Pāvila VI beatifikācija
    19. oktobrī Romā notiks pāvesta Pāvila VI betifikācija. Uz reiz atgādināšu, ka pēdējos gados bija vēl Jāņa Pāvila II beatifikācija un pēc tam Jāņa XXIII un Jāņa Pāvila II kanonizācija. Pāvils VI tiks pasludināts par svētīgo svinīgas ceremonijas laikā ap 11:30 (Latvijas laikā).
    Pāvils VI valdīja Baznīcā 1963.-1978. gada. Viņš turpināja svētā Jāņa XXIII iesākto II Vatikana Koncilu, kura sagatavošanā arī Pāvestam Jānim XXIII palīdzēja. Nākamos gados jaunais mūsdienu Pēteris turpināja un ieveda dzīvē II Vatikana Koncila mācību.
    Laiki, kuros viņam nāca kalpot Baznīcai kā Pāvests, bija ļoti sarežģīti. Jo daudzi atmeta Baznīcas mācību un gribēja, lai ticība kļuva par privāto lietu, lai liturģija notika tikai baznīcas ēkās, lai Baznīca atmeta Dieva baušļus un mācīto morālitāti. Skumīgas sēkas un posts palika līdz šim daudzās valstīs - cilvēki neiet pie grēkusūdzes, bet visi pieņem sv. Komūniju, nav paaicinājumu uz priesterību un klosterdzīvi, sabiedrība ir bezspēcīga izdomāto ideoloģiju uzbrukuma situācijā.
    Tādos laikos Pāvils VI pārdomāja katru jauno problēmu, ar kuru satikas cilvēks un rādīja skaidro ceļu, pa kuru jāiet. Ļoti aktuāla ir piemēram viņa mācība par ģimeni, kuru vienmēr aizstāvēja - gan nepiedzimušos bērnus, gan vīra un sievas mīlestību, kas savā prokreācijas un fiziskas vienotības aspektā ir atļauta tikai laulībā un vienmēr atvērta uz jauno dzīvi. Par tādu skaidro un tīro mācīšanu cieta no daudziem verbāliem uzbrukumiem.
    Pāvils VI kļuva par svētceļnieku. Jau 1964. gadā apmeklēja kā pirmais pāvests (pēc sv. Pētera) Svēto Zemi, bet nākamos gados citas valstis, piem. Irānu, Pakistānu, Indijas, Austrāliju, Ugandu, ASV, Franciju, Kolumbiju un protāms Itāliju.
    Attīstīja ekumeniskos kontaktus ar anglikāniem un pareizticīgiem.
    Nomira 6. augustā 1978. gadā.
    Daži mēneši pēc nāves viņa dzimta diecēze ziemeļitālijā sāka vākt dokumentus ar domu par nākošo beatifikāciju.
    Pirms padsmit gadiem viņa aibildniecības dēļ smagi slims nepiedzimušais bērns, pēc 10 nedēļu ilgām lūgšanām ģimenē un draudzē, atgūva pilno veselību. Ārsti nevarēja šo svētīgo gadījumu izskaidrot ar medīcinas zinātni. Šo brīnumu arī pētīja Baznīcas teologi un tika pieņemts kā zīme no Dieva, ka var beatificēt Pāvilu VI. Tas ir ļoti nozīmīgi, jo taču Pāvilam VI ļoti pie sirds bija ģimeņu lietas. Beatifikācijas datums arī ir ar to saistīts, jo tā ir diena, kurā beidzas Bīskapu Sīnods par Ģimeni. Taču arī Pāvils VI dibināja bīskapu sīnodu.
    Tad svētdien 19. oktobrī 2014. gada, pēcpusdienās, varēsim jau lūgties: svētīgais Pāvils VI, lūdzies par mums!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru