svētdiena, 2016. gada 17. jūlijs

Vai kapusvētkiem ir vajadzīga apskaņošana?
    Nu protams, ka nav vajadzīga. Kapēc nav vajadzīga? Lai netraucētu cilvēkiem. Kā svētā Mise var traucēt cilvēkiem? Var traucēt, jo cilvēki atbrauca, lai satiktos ar radiem un draugiem. Lai parunātu, lai pasmietos, lai pasēdētu pie kapiem. Lai paskatītos, kā bērni un mazbērni aug. Un varbūt lai pieņemtu sv. Komūniju? Nu nē, "taču mēs neesam bērni". Varbūt kāds kurš. Tad varbūt klusā svētā Mise? Priesteris atbrauks, savu tur darīs un "pat neredzēsim, kad izbrauks".
    Varbūt vēl kāds aizkustināsies, varbūt kāda asara, varbūt pārmetumi sirdī: "pa maz ieliku pudeļu un naudas zarkos..." - Jūs domājat, ka es jokoju?
    "Ak, šis prāvests! nu nepaņēma krustu un komžu procesijai. Un divus karogus procesijai arī nepaņēma. Un vēl divas citas komžas..." Būs par ko runāt veselu gadu.
    "Mēs savus bērnus vedam uz baznīcu. Tagad viņi neiet. Tagad mēģinam vest uz baznīcu mazbērnus - stāsta vecmamiņas - kas būs, kad nomirsim? Tāpēc gribam viņiem dot uzreiz daudzus sakramentus. Mēs vedam, bet no sakramentiem neko nesaprotam, mums nemācīja..." Jā, šīs mūsu mīļas vecmāmiņas vislabāk saprot, kur ir visa labuma un mīlestības avots. Ka tas ir pie Dieva, Dieva Baznīcā. Bet vai mazbērni iet mīlestības un svētuma ceļu?
    Nu, nekas nemainījās kopš Apustuļu laikiem: "Es jūs sūtu kā avis starp vilkiem..."

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru